Hogyan kereskedjünk részvényekkel


A részvénykereskedés a vállalati részvények értékének változása körül forog. Ezt a változást a vállalat vélt teljesítménye is befolyásolja. Egyszerűbben megfogalmazva, ha egy kereskedő úgy véli, hogy egy vállalat részvényeinek értéke emelkedni fog, vásárol az adott részvényekből, és ha bejön a jóslata, nyereségre tesz szert. Ha azonban a részvény értéke csökken, veszteséget könyvelhet el, ha ekkor zárja le az ügyletet.


Az ellenkezője is igaz: ha egy kereskedő úgy véli, hogy egy cég részvényeinek értéke csökkenni fog, sok esetben el tudja adni az adott részvényt abban a reményben, hogy annak értéke csökken, és később alacsonyabb áron vásárolhatja vissza azt. Ha azonban a részvénnyel az ellenkezője történik, és az értéke emelkedik, a kereskedő veszteséget realizál, ha lezárja az ügyletet a veszteségek csökkentése érdekében, ugyanis magasabb áron vásárolta a részvényt, mint amelyen eladta.

Részvénykereskedés: Kereskedési időszakok

Részvénykereskedés: Kereskedési időszakok

Részvénykereskedés: Kereskedési időszakok

Trading_Times

A részvénykereskedésbe újonnan belépőknek ügyelniük kell arra, hogy a többszörös indexben nem szereplő részvényeket csak akkor tudják megvásárolni vagy eladni, ha a részvényt tartalmazó index nyitva van. Például ha valaki Marks & Spencer részvénnyel akar kereskedni, akkor az csak az egyesült királyságbeli FTSE100 kereskedési időszakában (08:30 – 16:30) lehetséges. A kereskedők azonban továbbra is tudnak vételi vagy eladási megbízásokat adni a kereskedési időszakon kívül is, amely esetben a megbízások a piacnyitáskor lépnek életbe.

Részvénykereskedés: A vállalat helyzete

Equities_Trading

A komoly részvénykereskedők rendszerint szem előtt tartják a kereskedés tárgyát képező részvényhez kapcsolódó vállalatot. Mindig érdemes észben tartani, hogy a részvény nem feltétlenül az általunk elvárt irányban reagál. Mondjuk, hogy a vállalat most vészelt át egy nehéz negyedévet, és jelentős esést jelentett be az értékesítésben. A természetes feltételezés az lenne, hogy a vállalat részvényének ára esni fog – miután a vállalat egyértelműen nehézségekkel küzdött, amelyek befolyásolták az utóbbi három hónapban.


Ha azonban a vállalat az előző negyedév adatainak közzétételével egy időben bejelenti, hogy jelentős részvény-visszavásárlást tervez, nagy az esélye annak, hogy a kedvezőtlen negyedév ellenére a részvényár jelentősen emelkedhet. Azok a kereskedők, akik csak az elsőként nyilvánosan közzétett hírekre figyeltek, a másodikra nem, potenciálisan pénzt veszítenek, mivel a részvényár esetleg a várakozásokkal ellentétes irányba mozog.

Regisztráció

Regisztráció