Indexkereskedés ismertetése


Az indexek valójában csoportosított eszközök, amelyek egy adott piaci ágazatot vagy egy teljes piacot képviselnek. A részvényindex általános szintjének kiszámításához figyelembe veszik az indexet képező különböző eszközök aktuális árait. Ez azt jelenti, hogy az egyes részvényárakban történő változás hozzájárulhat a teljes index értékének csökkenéséhez vagy emelkedéséhez.

Főbb pénzügyi indexek

​Főbb pénzügyi indexek

Major_Financial

Főbb pénzügyi indexek


A főbb gazdaságok (és sok fejlődő ország is) legalább egy pénzügyi indexszel rendelkeznek, amelyek több eszközt is tömörítenek. A főbb indexek:​


  • - S&P 500 és Dow Jones index – New York City
  • - FTSE100 – London
  • - DAX30 – Frankfurt
  • - Hang Seng – Hongkong
  • - Nikkei 225 – Tokió
  • - Shanghai Composite

A különböző tőzsdék más-más típusú részvényekre összpontosítanak. Egyes indexek globális eszközöket tartalmaznak (pl. az S&P Global 100), mások egy adott országban jegyzett vállalatok részvényeit tartalmazzák. Vannak olyan indexek is, amelyek egy adott üzletágakra összpontosítanak – a NASDAQ indexben például csak technológiai részvények szerepelnek.


Vannak azonban olyan multinacionális vállalatok is, amelyeknek részvényei egynél több indexben szerepelnek: rendszerint egy országos és egy nemzetközi indexben. Az Alibaba.com például szerepel a hongkongi Hang Seng indexben, illetve a tavalyi széles körben közzétett elsődleges forgalomba hozatal után a New York-i Tőzsdén is. Ehhez hasonlóan a Credit Suisse részvényekkel a zürichi Swiss Market Indexben és a New York-i Tőzsdén is lehet kereskedni. Bizonyos pénzügyi indexekkel automatikus napi hosszabbítás” (rolling daily) és futures formában is lehet kereskedni, azaz a kereskedés történhet az aktuális árfolyamon, illetve egy ma megállapított jövőbeli árfolyamon is egy olyan opcióval, amely egy adott dátumon automatikusan lezárul.​

Kereskedés indexekkel az ETX Capitalnél

Kereskedés indexekkel az ETX Capitalnél

Természetesen lehet kereskedni egyedi részvényekkel (a részletek a részvények c. részben találhatók), de akár indexszel is, mintha az egyfajta önálló, egyedi termék lenne: vásárlásra kerül sor, ha Ön szerint az index részvényeinek árfolyama összességében emelkedni fog; illetve eladásra kerül sor, ha Ön szerint összességében csökkenni fog. Ez alapvetően azt jelenti, hogy egy nagyobb, átfogóbb piaci kép alapján fektet be a pénzügyi piacokon.


Az ETX Capital különböző indexek széles skáláját kínálja ügyfeleinek. Az ETX TraderPro platformon 20 indexszel kereskedhet, és a vállalat Binary és MT4 platformjain is számos különféle lehetőség áll a rendelkezésére. Ha már nyitott számlát az ETX Capitalnél, jelentkezzen be az azonnali kereskedéshez. Ha számlát kíván nyitni az ETX Capitalnél, kattintson ide a gyors és könnyű regisztrációhoz. Ha pedig további információra van szüksége az indexek kereskedésével kapcsolatban, látogasson el a Kereskedés indexekkel oldalra.

Regisztráció

Regisztráció