Indexkereskedési stratégiák


Ha indexszel kereskedik, ne feledje, hogy egy komplex entitással kereskedik (magával az indexszel), ami több, valamilyen szempont szerint csoportosított részvényből épül fel. Íme, néhány fontos szempont, amit érdemes szem előtt tartani.

 • 01

  Az index ágazatának figyelemmel kísérése

  Egy adott indexnek nincs konkrét nagysága; például a német DAX 30, a Wilshire pedig 5000 részvényt tartalmaz. Az egyik megfontolandó dolog az indexszel való kereskedéskor azonban az, hogy milyen elemekből áll. Hány olyan részvény található benne, amelyik a piac valamely adott szektorából származnak?


  Például az egyesült királyságbeli FTSE100 10%-át bányaipari és energiaipari részvények teszik ki, ami azt jelenti, hogy az árucikkek áraiban bekövetkező változás, majd az árucikkekhez kapcsolódó részvények árfolyamának emelkedése vagy csökkentése befolyásolhatja a FTSE egészét.

 • 02

  Az indexek változásai

  Ez nem annyira stratégia, mint inkább megfontolandó dolog: az indexet alkotó részvények idővel változhatnak. Vállalatok egyesülhetnek, amely esetben a két részvény eggyé válik. Például 2014-ben az egyesült királyságbeli Dixons és a Carphone Warehouse cégek egyesültek, és a korábbi két különálló részvény Dixons Carphone néven egyesült. Előfordulhat az is, hogy a cégek csődbe mennek, aminek eredményeképp a részvényeikkel már nem lehet kereskedni. Harmadik lehetőségként előfordulhat, hogy a vállalat piaci tőkéje annyira alacsonyra csökken, hogy kikerül az adott indexet alkotó részvények köréből (a FTSE 100-ban például az Egyesült Királyság 100 legnagyobb részvénytársaságát tartalmazza). Ebben az esetben a részvény helyét a másodlagos indexben szereplő, nagyobb tőkével rendelkező vállalat részvénye veszi át.

 • 03

  A devizák és az indexek közötti összefüggés

  Az indexekkel kereskedőknek érdemes figyelemmel követniük a devizaárfolyamokat. Előfordul, hogy egy gyenge deviza az index emelkedéséhez vezet, de ez fordítva is igaz lehet. Nézzük például a Nikkei 225 példáját. 2014-ben az amerikai dollár jelentősen erősödött a japán jenhez képest – az év első felében az árfolyam kb. 1:102 volt, az év végére pedig a 1:120 értéket súrolta. Ugyanakkor a Nikkei 225 folyamatosan erősödött 2014-ben, és a 14-15 ezres szintről majdnem 18 ezerre emelkedett az év végére.


  Mi az ország devizája és fő indexe közötti ellentét oka? A válasz az, hogy a jen gyengülése jelentős szerepet játszhatott a Nikkei emelkedésében. Japán gazdasága nagyrészt exportfüggő, és a gyengébb jen kedvez az exportőröknek, mivel olcsóbban értékesíthetik termékeiket a külföldi piacokon, miközben hasonló nyereségre tesznek szert a saját devizájukban történő értékesítés révén. Ez esetben a jen gyengülése erősítette az exportra szakosodott vállalatokat, fellendítette az egyes részvényeket, majd ezáltal pedig a Nikkei egészét is.

Regisztráció

Regisztráció