Hogyan kereskedjünk indexekkel


Amíg a részvények az egyes vállalatok pénzügyi helyzetéről adnak tájékoztatást, az indexek a pénzügyi piacok történéseiről nyújtanak átfogóbb képet. Az indexek természeténél fogva azonban a kereskedőknek egyszerre több részvény alakulását kell figyelembe venniük, nem elég csak egyetlen vállalatra koncentrálni. Ezért valószínűleg több szempontot is érdemes figyelembe venni.

Indexek: A kereskedés folyamata

How_to_Trade_2

Indexek: A kereskedés folyamata

Indexek: A kereskedés folyamata

A kereskedés szempontjából az indexek a CFD termékekhez hasonlóan működnek. Az indexeket alkotó egyes részvényekhez hasonlóan itt is pozíciókat nyithatnak a kereskedők attól függően, hogy szerintük az index értéke emelkedni vagy csökkenni fog-e. Hasonlóan az egyedi részvényekhez, a cél itt is az, hogy a vételárnál magasabb áron adjunk el, vagy az eladásnál alacsonyabb áron vásároljuk vissza az eszközt. Az indexet alkotó részvényeket figyelembe vesszük a számításokban az index jelenlegi szintjének meghatározására; az index értéke emelkedhet vagy csökkenhet az azt alkotó részvények aktuális erősségétől vagy gyengeségétől függően.

Az index volatilitása

Volatility_Ahead_optAz index volatilitása

Az index volatilitása

Mivel az indexek több részvényből tevődnek össze, az index volatilitása akár jelentős is lehet az állandóan változó részvényárfolyamok miatt. Ugyanezért ritka azonban, hogy az indexek napi szinten néhány százalékpontnál többet változzanak, mivel szokatlan, hogy egy index összes részvénye egyszerre mozdul el ugyanabba az irányba. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez mégis előfordul; például a részvénypiacok összeomlása a 20. és a 21. században.

Kereskedés indexekkel: Példa

An_Example

Kereskedés indexekkel: Példa

Kereskedés indexekkel: Példa

A következő példában X kereskedő ügy dönt, hogy FTSE 100 pozíciót nyit. Tegyük fel, hogy a FTSE jelenleg 6949:6950 szinten áll, azaz az árrés egy pont. A kereskedő 10 £ FTSE-t vásárol a 6950-es szinten. Mivel az eladási szint 6949, a kereskedő 10 £-tal lejjebb kezd, hiszen ha azonnal lezárná a kereskedő pozíciót, ennyi azonnali veszteséget könyvelne el.

Tegyük fel, hogy az index ezután 6955:6956 szintre emelkedik. Ha a kereskedő eladná a 10 £ értékű FTSE-t, a nyereség 50 £ lenne; az első pontnyi mozgás a kereskedő javára a -10 £-os pozíciót 0 £-ossá teszi (ahol sem nyereségre, sem veszteségre nem tesz szert, és ha ekkor kilépne, nullszaldósan zárná az ügyletet), a következő öt pontnyi mozgás pedig már tiszta nyereség.

Tegyük fel, hogy a FTSE értéke emelkedés helyett a 6945:6946 szintre csökken. Ebben az esetben a kereskedő 50 £-ot veszít, ha ekkor eladja a pozícióját, mivel az ár, amelyen azt a 10 £ értékű FTSE-t eladja, öt ponttal alacsonyabb, mint az, amelyiken azt megvásárolta.

Regisztráció

Regisztráció