Árukereskedés ismertetése

Mit nevezünk tőzsdei árucikknek?

Mit nevezünk tőzsdei árucikknek?

Metals

Mit nevezünk tőzsdei árucikknek?

A devizákkal vagy a részvényekkel ellentétben az árucikkek fizikai termékek, rendszerint nyersanyagok. Az árucikkek különbözőképpen csoportosíthatók: megkülönböztetjük a mezőgazdasági (termesztett vagy tenyésztett) termékeket, valamint a földből kinyert ipari nyersanyagokat. Ha tovább szeretnénk szűkíteni a kategóriákat, négy fő típust különböztethetünk meg a tőzsdei árucikkek körében:

- Energiahordozók: Ide tartoznak az olaj és a földgáz természetes formái; a fűtőolaj és a petróleum is ebbe a kategóriába tartozik.
- Fémek: Ez a kategória nemesfémeket (pl. arany, ezüst és platina), valamint normál fémeket tartalmaz (réz, alumínium).
- Mezőgazdasági cikkek: Ebbe a csoportba sorolhatók a termények (gabonafélék, bab), valamint egyéb termékek (pl. cukor).
- Hús és állatállomány: A hústermékek nemzetközi szinten keresettek; a sertés és a szarvasmarha tartoznak a legnépszerűbb árucikkek közé ebben a kategóriában.


Mit nevezünk árucikkekkel való kereskedésnek?

Mit nevezünk árucikkekkel való kereskedésnek?

Wheat

Mit nevezünk árucikkekkel való kereskedésnek?

Az árucikkekkel való kereskedés különböző formákban már évezredek óta létezik. Manapság azonban minden forgalomképes árucikknek az árát befolyásolhatják a regionális, az országos vagy nemzetközi események, többek között háborúk, az időjárás vagy épp az adott áruhoz fűződő kereslet és kínálat.


Nézzünk egy példát: 2014 elején szélsőséges csoportok megfenyegettek néhány fő olajtermelő országot, ami zavarokat vetített előre az olajellátásban a következő hónapokra, ezért rövid távon emelkedtek az olajárak. 2014 végéig azonban az amerikai palagáz fellendülése, a kínai kereslet csökkenése, valamint az OPEC kitartó olajtermelése alig néhány hónap alatt az olajárak több mint 40%-os csökkenéséhez vezetett.


Egy másik példa ugyanerre a kávé (szintén 2014-ben). Brazíliát, a világ legnagyobb Arabica kávébab-termelőjét az év elején súlyos aszály sújtotta. Az aszály azonnali hatása az volt, hogy a kávé jövőbeni (futures?) ára megugrott, ahogy a piacok igyekeztek kiszámítani, hogy mikor lesz a kávéellátás alacsony szintű. Bár messze nem érte el a 2011-es maximum szintet, a kávé jövőbeni (futures) ára az utóbbi két évet tekintve a legmagasabb szintre emelkedett, majd a jelentős esőzések után novemberben ismét árcsökkenés következett be.


E két példa mutatja, hogyan befolyásolhatják különféle események az árucikkek árfolyamának alakulását. Ezért az árucikkekkel való kereskedés szempontjából hasznos, ha jól tájékozottak vagyunk a nemzetközi eseményeket tekintve.

Árukereskedelem az ETX Capitalnél

Árukereskedelem az ETX Capitalnél

Árukereskedelem az ETX Capitalnél

What_is_Commodities_Trading

Az ETX Capital többféle árucikk-opciót kínál ügyfeleinek, „automatikus napi hosszabbítás” (rolling daily) és futures formában, többek között arany (Gold), nyersolaj (Crude Oil), szójabab (Soybeans), kakaó (Cocoa), cukor (Sugar), ezüst (Silver), búza (Wheat) és rizs (Rice) termékekre. Próbálja ki a kereskedést az ETX-nél most. Ehhez regisztráljon az ingyenes demó platformon vagy az éles platformon.

Regisztráció

Regisztráció