Hogyan kereskedjünk árukkal


Az árucikkekkel való kereskedés nagyon hasonlít a forgalomképes termékek legtöbbjének kereskedéséhez. A kereskedők különböző árucikkeket vásárolhatnak vagy adhatnak el. Céljuk, hogy nyereségre tegyenek szert úgy, hogy a vételárnál magasabb áron adják el az árucikket vagy alacsonyabb áron vásárolják vissza azt, mint amennyiért korábban eladták.


A CFD kereskedés természetéből adódóan a kereskedők ténylegesen nem birtokolják az adott árucikket; csak az adott árucikk mögöttes mozgására fogadnak.

Rolling Daily vs. határidős ügylet

Rolling Daily vs. határidős ügylet

Rolling_Daily

Rolling Daily vs. határidős ügylet

A kereskedők gyakorta egyazon árucikk kétféle típusa közül választhatnak: „automatikus napi hosszabbítás” (rolling daily) és futures, azaz határidős kereskedés. Amint azt a neve is elárulja, az automatikus napi hosszabbítás az árucikk napi árfolyamához kötött kereskedési forma, míg a határidős (futures) az árucikk következő napi, heti vagy havi árszintjéhez kötött kereskedés.


Rolling daily (automatikus napi hosszabbítás) kontraktusokban általában rövid távú kereskedők vesznek részt.
Azonban amint azt a neve is elárulja, a kontraktus napról napra tovább göngyölítődik, egészen addig, amíg a kereskedő közbe nem lép, vagy az ügylet egy ponton annyira elértéktelenedik, hogy az eléri a számla letéti limitjét.

Ezzel ellentétben a határidős kontraktus egy előre beállított lejárati dátumon és időpontban fog lezárulni, amikor nyereséget vagy veszteséget fog realizálni attól függően, hogy az árucikk aktuális árszintje hogyan viszonyul a pozíció nyitásakor érvényes árszinthez.

Példa az árucikkekkel való kereskedésre

Példa az árucikkekkel való kereskedésre

Commodity_Trade

Példa az árucikkekkel való kereskedésre

Nézzünk egy példát az árukereskedésre. Először árucikket kell választanunk. Az eszközök brókertől függően változnak, de az ETX Capital sokféle eszközt kínál: fémeket (arany, palládium, platina és ezüst), energiahordozókat (Brent nyersolaj, fűtőolaj, földgáz és Nymex nyersolaj), valamint mezőgazdasági cikkeket (többek között kukorica, gyapot, fa, zab, szójabab stb.). Nézzük most az egyik leggyakrabban kereskedett eszközt – az aranyat.

Arannyal rolling daily vagy határidős formában is kereskedhetünk; a példában a rolling daily opciót használjuk.

Tegyük fel, hogy az arany aktuális ára 1279,6/1280, ahol az eladási ár az előbbi, a vételár pedig az utóbbi. Úgy döntök, hogy miden egy pontnyi elmozdulásra 1 £-tal kereskedem. Eldöntöm, hogy vételi vagy eladási megbízást adok-e, és eszerint cselekszem. Másnap az árszint 1282,6/1283, és az ügylet lezárása mellett döntök.

Ha eredetileg pontonként 1 £-on vásároltam, akkor 1280-on vásároltam, és az eladási ár jelenleg 1282,6, azaz 2,6-tal javamra mozgott, így nyereségem 2,60 £. Ha azonban eredetileg pontonként 1 £-on adtam el, akkor 1279,6-os szinten történt az eladás, miközben a vételár 1283 – a különbözet 3,4, ami azt jelenti, hogy ha most lezárnám az ügyletet, akkor 3,40 £ veszteséget realizálnék.

Regisztráció

Regisztráció