Árukereskedési stratégiák


Az árucikkekkel való kereskedés magába foglalja a világ leggyakrabban használt természeti erőforrásait. A réztől a kukoricáig, az ezüsttől a szójababig – az ETX Capital ügyfelei sokféle árucikkel kereskedhetnek. Az árupiacon kereskedve azonban több dolgot figyelembe kell venni:

 • 01

  A megfelelő árucikk megkeresése

  Ugyan egyszerre több árucikkel is kereskedhet, de semmiképpen se feltételezze, hogy az összes árupiac azonosan működik. Különböző árucikkek különböző volatilitással és likviditással reagálhatnak. Szánjon rá időt és nézzen utána az Önt érdeklő árucikkeknek. Így megtalálhatja az Ön kereskedési stílusának leginkább megfelelő árucikket.

 • 02

  Naprakész információk

  A naprakész információk fontosságát nem győzzük eléggé hangsúlyozni az árupiaci kereskedés esetében. Az árucikkek eltérnek a részvényektől, abban is, hogy itt nem áll fenn a felvásárlás kockázata, és sokkal kevésbé összpontosítanak a kereskedők a negyedéves jelentésekre. Bizonyos árucikkek azonban sokkal érzékenyebbek az események által okozott hirtelen változásokra, amelyek nagyon nehezen jelezhetők előre. Az időjárás, az állatok megbetegedései, jelentősebb olajlelőhelyek felfedezése: ez csupán néhány példa a sok közül, amelyek befolyásolhatják a mezőgazdasági termények, az állatok és az energiahordozók árait. Miközben gyakran lehetetlen előre jelezni az ilyen eseményeket, a hírek állandó figyelemmel kísérése segíthet az olyan információkra való gyors reagálásban, amelyek valamilyen hatással lehetnek az adott árucikk árfolyamára.

 • 03

  Egymásra ható eszközök: a KO-effektus

  Ez a stratégia akkor működik a legjobban, ha árucikket valamilyen másik termékekkel kombinál. Az elmélet azon a megfigyelésen alapul, hogy bizonyos eszközök mozgása más eszközöket is befolyásolhat. Például az olajárak 2014 második felében történt csökkenése miatt az energiaszektor részvényeinek értéke csökkent egy sor pénzügyi indexben. Ez az egyik oka annak, hogy sok kereskedő legalább egy árucikket szerepeltet portfóliójában, mivel ezáltal jobban követhető az adott árucikkhez kötődő vállalatok helyzete. Hangsúlyozzuk, hogy ez a stratégia a legjobban akkor használható, ha már van tapasztalata a kereskedésben. Sajnálatosan túl könnyű félreértelmezni, hogyan reagál egy részvény egy adott árucikk árfolyamának mozgására.


  Reméljük, hogy hasznosnak találta a fenti információkat. Az árucikkekkel kapcsolatos további részletekért tanulmányozza az Árukereskedés ismertetése vagy a Hogyan kereskedjünk árukkal c. oldalakat.

 • 04

  Biztonsági befektetési eszköz

  Több kereskedő bizonyos árucikkeket – főként nemesfémeket, különösen az aranyat – biztonsági befektetési termékként használja, mivel azok olyan stabilitással rendelkeznek, amely más piacokon nem áll rendelkezésre. Amikor szélsőséges volatilitás jellemző, az általános befektetők gyakran vásárolnak aranyat, mivel azt alacsony kockázatú terméknek tartják, amely azon kereskedőknek ideális, akik szeretnék kihagyni a volatilitás hirtelen fokozódását, és csak akkor szeretnének előrukkolni, ha a piacok gyors mozgása valamelyest lecsillapodott.

Regisztráció

Regisztráció